Actorul si Salbaticii (1974)


partea 2-a


partea 3-a


partea 4-a


partea 5-a


partea 6-a


partea 7-a


Film biografic, inspirat din personalitatea marelui actor de revista Constantin Tanase. Celebrul teatru music-hall "Vox", al carui director este Costica Caratase, pregateste un spectacol in care numarul de rezistenta este o virulenta sarja la adresa nazismului si a Garzii de fier. Caratase, cвt si textierul sau, Ionel Fridman, sunt somati de legionari sa renunte.

Regie: Manole Marcus
Distributie: Mircea Albulescu, Toma Caragiu, Mircea Diaconu, Ovidiu Iuliu Moldovan
18 Responses
  1. Lia Comsa Says:

    Superb film, magistral interpretat de Toma Caragiu, o incantare si de actualitate !!!


  2. Lia Comsa Says:

    Mare pierdere Toma Caragiu !!!Ar mai fi avut multe "de spus" !!!


  3. Catalin Says:

    Filmul face o referire la marele actor Constantin Tanase care a ironizat in spectacolele sale armata rosie "eliberatoare". De altfel , C. Tanase murit in conditii suspecte .
    Toma Caragiu a facut un rol magnific .


  4. Dan Says:

    Tănase a murit în Bucuresti în 1945. Există zvonuri conform cărora actorul ar fi fost ucis de către Armata Roşie invadatoare. În orice caz, o altă sursă oferă informaţii de circumstanţă despre moartea sa, care par mai plauzibile. ( Blocaj renal in urma unui tratament cu 20 de aspirine/zi - ciudata indicaţia doctorului)- informaţie dată de nepotul actorului, Tănase Radu Alexandru. Potrivit acestei surse, Tănase încă mai juca în Bucureşti un an după sosirea ruşilor, şi a fost ucis din cauza satirei la adresa soldaţilor ruşi care aveau obiceiul să "rechiziţioneze" toate bunurile personale purtate la vedere, mai ales ceasuri, pe care le cereau spunând "Davai ceas". Tănase a compus un cuplet:

    "Rău era cu "der, die, das"

    Da-i mai rău cu "davai ceas"

    De la Nistru pân' la Don

    Davai ceas, davai palton

    Davai ceas, davai moşie

    Haraşo, tovărăşie"

    După mai multe reprezentaţii a fost arestat, ameninţat cu moartea, şi i s-a ordonat să nu mai joace piesa. Dar Tănase nu era omul uşor de intimidat. La următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mâinile "bandajate" cu ceasuri de mâna. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la apariţie, deşi actorul nu a scos nici un cuvânt. Apoi şi-a deschis pardesiul, scotând la iveală un imens ceas cu pendulă. Arătând către acesta, a spus doar: "El tic, eu tac, el tic, eu tac". Două zile mai târziu marele actor era mort.
    (sursa.. Wikipedia)


  5. Unknown Says:

    Eu am o teorie: exista filme care trebuie SA FIE REVAZUTE PERIODIC (cu exceptia celor proaste care se pot vedea doar ... accidental); acest film trebuie revazut cam la fiecare 2-3 ani ! Este ca si cum ai face un tratament revitalizant ! Poate CEL MAI BUN FILM ROMANESC ! Actor ca TOMITZA nu vom mai avea niciodata ! El spunea multe si cand ... tacea, spre deosebire de cei de azi care spun multe dar nu zic nimic...


  6. Edi Says:

    Partea a VI-a 18:05 Dansatorul cu pantaloni de culoare deschisa face o franare pe genunchi de-a curmezisul scenei, exact ca Pete Towhshend de la The Who in finalul piesei "Won't Get Fooled Again". S-ar putea ca filmarea aceasta sa fie anterioara celei de concert.

    Si RIP Pittish (acolo pe post de greiere) face un salt a la Pete Townshend in "Veronica". Ai nostri faceau candva niste chestii inaintea timpului lor, ori macar citau din jur, dar pe atunci eram prea mic ca sa ma prind. Sa nu mai spun de metafora phoenixiana a "Canarului" la faza cu colivia si ciocarlia din finalul spectacolului. Doamne ce oameni si ce filme se faceau candva...


  7. Unknown Says:

    Am vazut acest film acum 36 de ani si-mi amintesc ca iesind din sala la cinematograful Patria am spus "sa-i dea sanatate dumnezeu lui Manole Marcus azi dupa revedere spun exact acelasi lucru.Bravo pt acest crimpei de cultura romineasca


  8. Anonim Says:

    Filmul e unul de propaganda comunista, chiar daca e bine facut. Pe noi de durea la melodie de Hitler si nemti in 1975, nu de stalin si bolsevicii care ne bagasera in moarte. Daca filmul ar fi fost cinstit, nu ar fi trebuit SA ii inlocuiasa pe bolsevici cu nazistii. Filmele cu adevarat mari, au si valoare morala. Asta e zero.


  9. Georgiana T Says:

    tre' sa-ntelegem din filmul asta ca legionarii erau salbaticii, nu? propaganda comunista jalnica...


  10. Gogu Says:

    Fii atenta, Georgiana T si altii ca tine! Lipsa ta (si a altora) de cultura (nivel pana la genunchiul broastei) face sa dai apa la moara cui nu trebuie, mai ales ca lucrezi in educatie. Daca legionarii au fost prigoniti de comunisti, crezi ca au fost niste virtuosi? Niste morali? Sa te fereasca Cel de Sus de un regim macar pe sfert din ce planuiau legionarii!


  11. Anonim Says:

    Ce e Gogule? Ameninti? Nu ti -e rusine? Da, Toma joaca foarte bine - dar filmul e complet mincinos - din punct de vedere istoric, cum bine demonstreaza cei de dinaintea mea.


  12. Geta Says:

    Pentru Georgiana T si Anonim. Pentru documentarea dvs , va recomand sa cititi " Drumet in calea lupilor" - unde veti citi despre moartea lui Nicolae Iorga. Poate va amintiti din lectiile istorie ca Nicolae Iorga a fost asasainat de legionari. Si cand va duceti la Sinaia , in gara exista o placa comemorativa , in care se aminteste ca pe peronul acestei gari a fost asasinat de catre legionari , marele om politic I.G.Duca. Asat , asa ca sa va completati cultura generala.


  13. Anonim Says:

    Filmul este foarte bine facut, nu numai Caragiu joaca genial, dar si ceilalti, Besoiu, Albulescu, Iuliu Moldovan sau Mircea Diaconu. Imi exprim insa nemultumirea profunda pentru faptul ca nu are nici o baza istorica reala. Sergiu Nicolaesu a fost un mare regizor (poate mai este) insa si un mare pupuincuresc al comunistilor. Sau sa intelegem ca salbaticii erau cei 800 de membri PCR de la 1944?! Saracul Constatntin Tanase cred ca se rasuceste in mormant de suparare, la cat a "inventat" Nicolaesu. Oare chiar nu are nici o urma de rusine acest regizor?! Sigur, a facut Mihai Viteazul, un film exceptional si bazat pe fapte reale, pe istorie, dar totusi nu i se poate accepta linguseala asta pro-comunista. Legionarii erau, la data cand a murit Constatin Tanase (si de moartea caruia se pare ca nu sunt straini rusii si cozile lor de topor din PCR), in puscarii de 4 ani (din ianuarie 1941).


  14. Anonim Says:

    Fimul este o mistificare , o rasturnare de fapte care sa convina regimului comunist al dictatorului Ceausescu.Pacat de acesti mari actori care au fost nevoiti sa se prostitueze si sa joace magistral o piesa a minciunii si inselatoriei publice. Tatal meu a murit in 1990 si a vazut toate revistele lui Tanase , inclusiv aceea in care a aparut cu ceasurile pe mana ironizand pe "salbaticii"ostasi "eliberatori"ai GLORIOASEI " Armate Rosii" care s-au comportat ca barbarii pe teritoriul Romaniei. De aici s-a tras si moartea lui Constantin Tanase.
    E adevarat ca in unele spectacole a ironizat si pe Hitler pentru care nu avea nici un respect, dar a avut un singur cuplet despre acesta in care Hitler urca o scara in Europa si se facea aluzie ca fusese zugrav si damblaua lui era scara si cu bidineaua, dar asta a fost singurul cuplet despre nazisti si Hitler.
    Pacat ca ne-au ramas interpretari de exceptie pe fondul unei minciuni si rasturnari de valori grosolane.


  15. Dan Says:

    Coane, ce rahat voia sa iti arate in film? Te-a deranjat ca l-a luat in tabarca pe Hitler si Legiunea? Pai sa fim seriosi, Horia Sima a fost cel mai mare imbecil ca a dat Legiunea pe mana nemtilor. De ce nu a facut ca Franco?
    Ca l-au omorat rusii voiai sa arate? Pai filmul s-a oprit in 1940. Ar fi urmat seria a II a si la vreme aaceea a fost suficent. Nu a fost documentar, nu?
    Poate ca daca nu vrem sa ne opreasca rusii gazul de tot o sa faca cineva si seria a II a. Sa vedem cine indrazneste chiar si acum?


  16. GABI Says:

    Subscriu ideii ca este printre cele mai bune filme romanesti, nu e regizat de Sergiu Nicolaescu (pt anonimii...) actori de valoare in roluri pozitive si negative, Toma Caragiu face un rol de exceptie, asa cum a si fost de-altfel, numai rauvoitorii ar putea scrie ceva rau despre acest film. Sa se gandeasca la faptul ca a fost realizat pe vremea epocii de aur si a trecut de cenzura...


  17. Anonim Says:

    Exceptional film!Toma Caragiu este un Robert De Niro al Romaniei.Magnific actor,unul dintre cei mai buni actori,poate cel mai bun,pe care i-a avut tara asta.


  18. Remus C. Says:

    Romania nu are filme geniale, nu a avut nici tehnica si nici scoala de film necesara ,in cei aproape 50 de ani de film romanesc totul e teatral si politizat! in schimb avem actori geniali de teatru, nascuti unde nu trebuie si Toma Caragiu e unul dintre ei!
    poate daca se nastea in USA devenea mai mare ca de Niro!iar despre simpatizantii legionari , dragilor ,TOT ce este EXTREMA ca e de dreapta ca e de stanga duce la dictatura, niciuna nu e buna la nimic!singura politica folositoare e politica Ortodoxiei Iubeste-ti dushmanu' ca pe tine insuti!"anonimule" sper sa fii femeie ca sa te iubesc cu spume!...;)Doamne Ajuta!


Caută filme romanesti

Actiune (15) Aventuri (37) Comedie (69) Crima (9) Documentar (28) Drama (82) Film istoric (26) Muzical (2) Pentru copii (13) Scurt metraj (15)
Cinemaromanesc.blogspot.com este absolut legal şi contine doar linkuri către alte site-uri de pe internet: , youtube.com, dailymotion.com, video.yahoo.com şi altele...
Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactati site-urile care hosteaza aceste fisiere.

Pagina noastră nu gazduieste nici un film, noi doar căutam şi colecţionam filme de pe internet. Scopul nostru este promovarea filmului românesc. Filmul românesc trebuie să ajungă în casele tuturor românilor!

free counters