Viata lui Sergiu Nicolaeascu
1/5


2/5


3/5


4/5


5/5


Regizor: Alexandru Darie
Muzica: Adrian Enescu
Realizator: Iuliana Ciugulea
Invitat: Sergiu Nicolaescu

Un film documentar produs de TVR despre regizorul, actorul și politicianul Sergiu Nicolaescu, născut la 13 aprilie 1930 și devenit cunoscut prin filme precum Dacii (1966) sau Mihai Viteazul (1970). Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, dar la vârsta de cinci ani, părinţii părăsesc oraşul şi se stabilesc la Timişoara. A absolvit Universitatea Politehnică Bucureşti ca inginer mecanic, iar după absolvire a început să lucreze la filmări combinate în cadrul Studioul cinematografic Alexandru Sahia, specializat pentru filme documentare şi jurnale de actualităţi. A jucat în multe filme, a publicat patru cărți și a regizat un număr impresionant de filme precum: Mihai Viteazul, Ultimul Cartuș, Nemuritorii, Osânda, Revanşa, Nea Mărin miliardar, Duelul, Ringul, Oglinda, Triunghiul Mortii, Orient Express sau Supravieţuitorul.

Sergiu Nicolaescu demonstrează, în anii '70, o reală voinţă de a-şi însuşi tehnici narative şi de montaj preluate din cinematograful american comercial pe care le aplică filmelor sale de acţiune şi suspans. Este genul pe care îl stăpâneşte cel mai bine; ambiţiile sale, însă, se îndreaptă spre filmul cu pretenţii intelectuale, iar recunoaşterea sa oficială se datorează superproducţiilor istorice.

După revoluţia română din 1989, în care a fost implicat, Sergiu Nicolaescu a susţinut Frontul Salvării Naţionale, fiind ales în repetate rânduri senator pe listele acestei formaţiuni politice, iar apoi al PDSR. La iniţiativa sa, s-a înfiinţat Comisia Senatorială de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, iniţial condusă de el însuși, iar ulterior de Valentin Corneliu Gabrielescu. A scris mai multe cărţi referitoare la revoluţia din 1989. În 2004 a fost numit de Ion Iliescu membru în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române. Sergiu Nicolaescu a fost ales în Senat mai multe legislaturi.
6 Responses
  1. Anonim Says:

    un om extraordinar , un regizor care oricand ar fi putut primii un OSCAR pentru intreaga activitate ....hulit de unii , iubit si respectat de altii ...este regizorul care ne-a marcat , unora dintre noi , copilaria si adolescenta ...iti multumim Dl SERGIU NICOLAESCU ca suntem contemporani cu DUMNEAVOASTRA !!!


  2. Anonim Says:

    un simbrias devotat si alfabetizat (bebe-soferul, tu esti?)ridica osanale penibile acestui descurcaret. respectul fatza de om? da... povestea un colaborator, prin 1985, ca s-a dus impreuna cu s.n. la ministerul de interne sa rezolve niste aprobari (pusti, soldati, glonate oarbe). il respectau atata de tare, incat toti coloneii si generalii de acolo, in uniforma, il salutau cu mana la chipiu pe cel in "uniforma" de regizor :))


  3. asul Says:

    poate fi catalogat intre primii 10pentru romania. generatii intregi au crescut cu filmele lui. este si era un perfectionist desavarsit un adevarat "PROFESIONIST in meseria LUI" si nu numai.PACAT ca s-a nascut in ROMANIA ... AMERICANII il asteptau cu bratele deschise la un moment dat. FERICE de noi ca am fost contemporani cu un MONSTRU sacru al CINEMATOGRAFIEI ROMANESTI. Cu EL aproape de noi prin intermediul filmelor si personajelor carora le-a dat viata am avut si noi o copilarie si tinerete FERICITA in anii COMUNISMULUI. PENTRU mine a fost un MODEL !!! CUVINTELE sunt prea sarace sa exprim ce a insemnat pentru generatia mea. MULTUMIM DOMNULE NICOLAESCU !!! am avut si avem ce invata de la dumneavoastra.Ati lasat o CAPODOPERA natiunii ROMANE .TRAITI VESNIC prin ce ati REALIZAT!!!


  4. Anonim Says:

    http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/filmele-istorice-romanesti-sunt-pline-minciuni
    Istoria învăţată de la televizor

    „Românul din ziua de azi învaţă mai multă istorie de la televizor şi din filme decât din cărţile de istorie. În condiţiile în care ai o jumătate de pagină despre Ştefan cel Mare şi Iancu de Hunedoara în cărţile de istorie şi ai două, trei ore de film care se repetă, atunci românul învaţă istoria din filme. În general cam tot ceea ce este film istoric conţine multe mituri şi multe falsuri.

    Pe baza acestor filme s-au creat nişte personalităţi, regizori si actori. Mă refer la binecunoscutul Sergiu Nicolaescu. Tot respectul pentru el, dar din păcate el a falsificat multă istorie prezentând eroi cu o imagine falsă. Dar nu numai el.


  5. Observatorul Says:

    Cel mai mare regizor roman dupa Jean Georgescu. Deasemeni, un bun actor. A avut parte de recunoastere mondiala a talentelor sale. Ne bucuram ca a reusit sa fac astfel de filme si-i multumim cu recunostinta.
    Din filmele lui, generatii intregi au invatat istoria si iubirea de neam. Pacat ca nu a fost lasat sa se desfasoare in totalitatea sa.
    In 1980 l-am vizitat si cunoscut pe Jean Georgescu. As vrea sa ma pot lauda cu acelasi lucru si despre Sergiu. As fi mandru daca as reusi.


  6. Unyc Says:

    D-zeu sa-l ierte


Caută filme romanesti

Actiune (15) Aventuri (37) Comedie (69) Crima (9) Documentar (28) Drama (82) Film istoric (26) Muzical (2) Pentru copii (13) Scurt metraj (15)
Cinemaromanesc.blogspot.com este absolut legal şi contine doar linkuri către alte site-uri de pe internet: , youtube.com, dailymotion.com, video.yahoo.com şi altele...
Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactati site-urile care hosteaza aceste fisiere.

Pagina noastră nu gazduieste nici un film, noi doar căutam şi colecţionam filme de pe internet. Scopul nostru este promovarea filmului românesc. Filmul românesc trebuie să ajungă în casele tuturor românilor!

free counters