A fost sau n-a fost (2006)


Regia: Corneliu Porumboiu

Cu Teodor Corban, Mircea Andreescu, Ion Săpdaru

Gen: Comedie, Drama

Întreaga tara a privit in direct la televizor cum multimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceausescu sa paraseasca Bucurestiul intr-un elicopter. Intr-un orasel linistit la est de capitala, la 16 ani de la aceasta data istorica, Jderescu, patronul unui post TV local are doi invitati pentru a-si impartasi amintirile gloriei lor de revolutionari. Unul este Piscoci, un batrin pensionar, si uneori Mos Craciun, celalalt Manescu, este un profesor de istorie care tocmai si-a platit datoriile pe bautura cu intreg salariul. Alaturi de Piscoci si de Manescu vrea sa raspunda la o intrebare care de 16 ani nu-si gaseste raspunsul: "A fost sau n-a fost revolutie in orasul lor?". Impreuna isi vor aminti ziua in care au iesit in piata orasului strigand "Jos Ceausescu". Dar telespectatorii suna pentru a-i contesta pe "eroi", care poate ca au baut intr-un bar sau se pregateau de Craciun mai degraba decat sa iasa in strazi ca revolutionari. Construit dintr-o serie de episoade aproape burlesti care ne familiarizeaza cu cele trei personaje principale, aceasta comedie trista creste si culmineaza cu una dintre cele mai bune scene din cinematografia romaneasca: un talk show de la o televiziune de neprofesionisti, turnat in timp real. Castigator al trofeului Camera d´Or si al premiului Label Europa Cinema la Cannes 2006. Castigator a 3 premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competitie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Romanesc si Premiul publicului.
9 Responses
  1. Anonim Says:

    ...eram in 21 Decembrie 1989 electrician de serviciu schimbul 3 la tabacaria 13 Decembrie Sibiu...Manescu a fost ubicuu...eu am fost beat alt prieten din Brasov a fost beat...si dupa 16 ani lucram ca electricieni la cate un securist cu "ferma"...care atunci dupa ce ne-a amenintat a fugit in sat la ma-sa ascunzandu-se...n-a fost revolutie domnule:"a fost visul unei nopti de iarna cu magnolii" transformat in cosmar de suspiciunea manipulativa a celor care...ne dau in judecata pentru calomnie. Un film frumos si adevarat...luminile se aprind pe rand, nu toate odata. Uitati-va bine...a inceput sa ninga imaculat ca-n limba chineza ,povestind despre ROMANI.


  2. adi Says:

    "Am facut si noi revolutia cum am putut...in felul nostru..." magnifica replica a batrinului Piscoci,...facuta de o natie nevinovata,cu suflete amare ,cu frustrari si drame personale.Film de un umor fin dulce-amar de buna calitate cu roluri complexe...unde si chinezul are rolul lui perfect incadrat..fara exagerari.Geniala idee a avut regizorul cu acest film..a redat ce nu au putut sa redea miile de emisiunii dedicate revolutiei romine facute de "greii" televiziunilor rominesti.FELICITARI!!


  3. Anonim Says:

    super filmul


  4. doru.dascalu Says:

    Filmul este ca orice film romanesc, de doi lei. In primul rand, scenaristul este pe langa probema.Emisiunea tv cu promisiunea lui Ceausescu cu suta de lei, care s-a intrerupt, a fost pe data de 21 (douazecisiunu) decembrie 1989.Deci vorbele puse in gura personajului nea Piscoci, sunt puse de un roman care se sparge deja in basini, ca mare scenarist.Eu le zic la astia romani de kkt. Si pot sa ma pis pe el, si pe neamurile lui, ca cel putin eu pot demonstra ca am fost impuscat in decembrie 1989.


  5. Anonim Says:

    homo sapiens esti un mare 0.din pacate mai sunt si din acestia ca tine.pacat ca mai faci umbra pamantului romanesc!


  6. Anonim Says:

    uitasem!ce pacat ca nu ai fost impuscat mortal!


  7. Anonim Says:

    INDIVIDUL A FOST RANIT GRAV (LA CAP)SI ACUM TREBUE SA-L SUPORTAM,CE SA FACEM,SPERAM SA NU I SE AGRAVEZE BOALA,FILMUL POATE E SLAB,DAR EXPRIMAREA ESTE A UNUI OM BOLNAV.


  8. Anonim Says:

    ....era pe22 decembrie1989 aveam pe atuci20 de ani nu munceam ca nu avem pe unde abia terminasem şi noi şcoala ...ımi amintesc ca plecasem pe la Rımnicusarat sa luam carne ca venea Creciunu şi nu prea gaseam ..cad coborasem din tren vorbeau toti ca picase ceaşescu ..dar ın şşoapta ca ne mai era totuşi frica fara sa mai facem ceva am venit acasa şi au ınceput uşor ,uşor alte cautari de munca pe la aceleaşi uşi ca doar nu s-a schimbat atunci mai nimic şi am plecat prin departari acum cand scriu ma gandesc noi tinerii de atunci ce vina am avut ca toata tineretea nea trecut departe de casa şi cei dragi acum viata mea e aiçi departe dar tot timpul fericirea mmea a fost pe fata nu ın suflet ce sa schimbat nu ştiu acum nu mai valoreazaanii pierduti nii poate da cineva ınapoi dor copii noştri sa fie fericiti ce mai revolutie......


  9. Anonim Says:

    filmul e facut dupa personaje adevarate care mai traiesc inca prin Vaslui....e un dom prof Marin si cu amanta lui care cindva stapinea o tv locala...luata pe daiboj


Caută filme romanesti

Actiune (15) Aventuri (37) Comedie (69) Crima (9) Documentar (28) Drama (82) Film istoric (26) Muzical (2) Pentru copii (13) Scurt metraj (15)
Cinemaromanesc.blogspot.com este absolut legal şi contine doar linkuri către alte site-uri de pe internet: , youtube.com, dailymotion.com, video.yahoo.com şi altele...
Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactati site-urile care hosteaza aceste fisiere.

Pagina noastră nu gazduieste nici un film, noi doar căutam şi colecţionam filme de pe internet. Scopul nostru este promovarea filmului românesc. Filmul românesc trebuie să ajungă în casele tuturor românilor!

free counters