Ep. 1 EXPEDITIA IN PERICOL
Ep. 2 CIRESARII - PRIZONIERI IN PESTERA NEAGRA
Ep. 3 CIRESARII - SEMNALE ENIGMATICE
Ep. 4 CIRESARII - IN PESTERA NEAGRA
Ep. 5 CIRESARII - UN MECI DE BOX
Ep. 6 CIRASARII - MESAJUL
Ep. 7 CETATEA VULTURILOR
Ep. 8 CIRESARII - TAINA LOGOFATULUI ZOGREANU
eP. 9 CIRESARII - LABIRINTUL
Ep. 10 CIRESARII - CASTELUL FETEI IN ALB
Ep. 2 CIRESARII - PRIZONIERI IN PESTERA NEAGRA
Ep. 3 CIRESARII - SEMNALE ENIGMATICE
Ep. 4 CIRESARII - IN PESTERA NEAGRA
Ep. 5 CIRESARII - UN MECI DE BOX
Ep. 6 CIRASARII - MESAJUL
Ep. 7 CETATEA VULTURILOR
Ep. 8 CIRESARII - TAINA LOGOFATULUI ZOGREANU
eP. 9 CIRESARII - LABIRINTUL
Ep. 10 CIRESARII - CASTELUL FETEI IN ALB
Regia
Adrian Petringenaru
Cu Gheorghe Dinica, Ernest Maftei
Gen
Aventuri
Un echipaj pionieresc pune la cale o periculoasa expeditie intr-o pestera in care s-au incuibat doi raufacatori. Ciresarii se vor descurca cu brio.
Adrian Petringenaru
Cu Gheorghe Dinica, Ernest Maftei
Gen
Aventuri
Un echipaj pionieresc pune la cale o periculoasa expeditie intr-o pestera in care s-au incuibat doi raufacatori. Ciresarii se vor descurca cu brio.
e vorba de o confuzie: extrasele de mai sus provin din serialul de televiziune facut cu destul de multisor inainte de 1984, cand intr-adevar Adrian Petringenaru a regizat filmul "Ciresarii", primul din trilogia cinematografica dupa romanele lui Chirita
Astea 8 episoade, sunt toate? Sau mai exista si altele dar nu sunt postate?
Asa e, Andrei Blaier (care apare si in rolul lui Viezure in partea cu Castelul fetei in alb) a facut serialul acesta in 1972. Sunt destul de sigur pe an, fiindca pe atunci eram intr-a cincea si imi amintesc ca, impreuna cu un coleg de clasa (varul lui Dan Iliescu, care tot din Iasi a plecat si a devenit chitarist al gurpului Timpuri noi) abuzam in pauze (si uneori chiar si la raspuns la strigat catalogul...) de ticul verbal al lui Petrachescu din partea cu Pestera neagra. Acesta insa parca nici nu exista ca personaj in original in carte.
Pe colegul acela al meu cred insa ca l-am pierdut pe traseu in anul imediat urmator (a ramas repetent).
Sunt aproape patruzeci de ani de cand am citit cartea dar nu tin minte sa fi existat nici personaj Ionel in ea. Ca o curiozitate, dintre actorii neprofesionisti de atunci, Carmen Gentimir (Lucia) se pare ca in viatza a urmat profesia tatalui Luciei din serial, in vreme ce Armand Olvedi (Ionel) a devenit inginer, a plecat in State, dar s-a intors nu demult si a participat la un concurs de arta culinara in capitala. Ma mai intreb ce anume l-a facut pe Blaier sa nu mai continue atunci.
Si nu inteleg nici rostul episoadelor precedente la urma multora dintre aceste parti de aici si care ar trebui sa contina fiecare numai episodul respectiv.
E adevarat, serialul a fost facut cu mult inainte de 84. Din pacate, s-au oprit dupa ecranizarea volumului 2, Castelul Fetei In Alb.
Si Petrachescu si Ionel sunt personaje in carte, pe cinstea mea. In schimb, in carte, nu se vorbeste deloc de pionieri-actiunea poate fi transmutata in prezent fara mare efort.
@Edi - Ionel nu numai ca exista perfect in carte, dar este chiar personaj principal, la fel ca toti ceilalti ciresari, prezent in 4 din cele 5 carti!
Flmarile s-au oprit pentru ca actorii au crescut ,in special cel care juca rolul lui Tic si nu mai corespundeau varstei.La vremea aceea dura destul de mult pana se termina un episod ,nu erau tehnicile de acum!N-ar fi o idee rea sa se rea filmarile!
"Ciresarii" se invata si la scoala parca nu?
Cred ca a fost regizat prin anul 1973. Oricum in 1974 cand il vedeam la televizor eram de varsta Ciresarilor. Si cu siguranta vedeam de fiecare data la inceputul si sfarsitul fiecarui episod scris cu litere mari: REGIA - DAN PITZA!!!! Nu stiu de ce se tot incearca sa se spuna altceva!!! ( Adrian Petringenaru a regizat 2 filme artistice, dupa vol. 1 si vol 4 din Ciresarii, dar nu serialul de televiziune!!! ) Poate ca ii e rusine lui Dan Pitza ca i-a obligat pe Ciresari sa poarte cravate de pionieri inh timpul filmarilor, asa cum cereau directivele PCR??????
Nu cred ca-i vorba de nici un Andrei Blaier si de nici un Adrian Petringenaru! Sunt sigur de DAN PITZA! "Pe cinstea mea!" Aveam un vecin pe care il chema chiar asa! Era vara lui 1973 sau 1974! Pentru ca filmul a rulat la televizor toata vara! Nu mai stiu bine daca inainte sau dupa filmul PISTRUIATUL! Oricum duminica dupa masa ( obligatoriu prin anii 70 in Romania duminica la ora 17 era un serial, serialul cel mai asteptat de copii si adolescenti ),dupa ce vedeam episodul cu Ciresarii si iarasi ne intalneam la joaca, radeam cu totii, noi copiii, zicand in gluma ca PITZA - vecinul nostru a ajuns sa faca si filme!!!! Asa se face ca nu am uitat nici pana acum acest amanunt ( CIRESARII - serial de televiziune - REGIA: DAN PITZA ), amanunt care se incearca sa se treaca sub tacere in mod ciudat! Oare de ce????
Oricum intre aparitia
serialului de televiziune CIEASARII a lui DAN PITZA si cele doua filme CIRESARII ( vol 1 si 4 ) a fost ceva timp. [ 1973 - 1984 !!! Hmmm! 11 ani! ] Da! Pentru ca atunci cand am vazut filmele lui Petringenaru am ramas perplex. Nu m-au atras prea mult. Nu aveau nimic din farmecul, miticul si poeticul serialului lui Dan Pitza! Se vedea imediat diferenta! Se vedea ca serialul era facut de un maestru! Si cu o superba paleta de artisticarii de-a dreptul uimitoare pentru serialele Romaniei acelui timp!
Oricum intre aparitia serialului de televiziune CIRESARII a lui DAN PITZA si cele doua filme CIRESARII ( dupa romanul Ciresarii, vol. 1 si vol. 4 ) a fost ceva timp! Un timp de 11 ani! [ 1973-1984 ] Da! Pentru ca atunci cand am vazut filmele lui Petringenaru am ramas perplex. Nu m-au atras prea mult. Nu aveau nimic din farmecul, miticul si poeticul serialului lui Dan Pitza! Se vedea imediat diferenta! Se vedea ca serialul era facut de un maestru! Si cu o superba paleta de artisticarii de-a dreptul uimitoare pentru serialele Romaniei acelui timp!
Serialul Ciresarii, format din 10 episoade, realizat in 1972, regia Andrei Blaier.
Primele 4 episoade au fost realizate dupa primul volum "Teroarea Neagra" redenumit apoi "Cavalerii florii de cires" (Expeditia in pericol, Prizonieri in Pestera Neagra, Semnale enigmatice, In Pestera Neagra). Urmatoarele 6 episoade au fost realizate dupa volumul 2, "Castelul fetei in alb" (Un Meci de Box, Mesajul, Cetatea Vulturilor, Taina Logofatului Zogreanu, Labirintul, Castelul Fetei in Alb)
Serialul este foarte apropiat de carte.
Cele doua filme aparute mai apoi (Ciresarii in 1984 si Cetatea ascunsa in 1987) sunt de foarte proasta calitate si se indeparteaza foarte mult de carte.
Cetatea ascunsa s-ar dori o ecranizare dupa volumul 4 amestecat cu volumul 2, Teroarea alba, redenumit Urme pe zapada, dar singurul punct comun cu cartea este peisajul montan de iarna, si cetatea din volumul 2. E o masacrare a celor doua volume.
O ecranizare mai extinsa a celor 5 volume cu pastrarea actiunii din carte (imprejurari, mediu, limbaj) ar duce, cred, la un serial de succes pentru tineret.
Secventele postate fac parte din serialul alb negru, 1972 regizat de Andrei Blaier. De ieri, 1 februarie 2012 il puteti urmari seara de la 20 si reluare a doua zi la 12, pe TVR Cluj (free, pe 16 grade est http://ro.wikipedia.org/wiki/TVR_Cluj ) sau cablu in Transilvania.
Cu drag, scouts.ro --
nu este adevaat! serialul acesta s-a fact in 1072 in regia lui andrei blaier! cu irina barbat,mihi gingirov,carmen gentimir si alexandru boros.eu am cautat pe inernet despre acesti actori dar nu am gasit nimic despre ei. decat despre irina barbat stiu ceva dar am incercat si despre carmenn gentimir, despre ea vreau cele mai multe informatii! va rog poate ca unii sunteti mai apropiati sau ati trait prin anii 70 si mai stiti ceva.deci daca gasiti sa-mi spuneti va rog! pupici multi!
Pe TVR 2, in fiecare sambata si duminica, la ora 11.00 am, se difuzeaza cate un episod din Ciresarii, versiunea 1972.