Undeva in est (1991)


Acest film, frumos si cu un scenariu foarte bine scris, reprezinta un argument elocvent si antrenant impotriva comunismului, apt sa fie de mare ajutor in plasarea Romaniei pe harta industriei cinematografice din lumea intreaga. In anii 50, un activist de partid se deplaseaza in zona rurala a Transilvaniei, pentru a colectiviza gospodariile satesti. Un gospodar instarit se impotriveste incercarilor de a-l face sa renunte la averea sa, refuzand sa fie coborat la nivelul celor care nu am muncit niciodata. Conceptul de colectivizare este rezumat de un satean indignat, care, obligat sa munceasca pamantul pe care nu-l mai stapaneste, bombane la adresa activistului de partid care sustine ca pamantul e tot al lui: "Mi-ai taiat p..., mi-ai pus-o in mana si mi-ai spus, 'ia-o, ca tot a ta a ramas'. Cei tri fii ai sateanului interpretat de Remus Margineanu sunt obligati sa renunte la invatatura, ca urmare a atitudinii lipsite de cooperativitate a tatalui lor. Intorsi acasa, doi dintre ei devin proscrisi, luptand alaturi de un partizan violent, care, la fel ca si Robin Hood, ataca si umileste un grup de ofiteri stalinisti. In una din cele mai amuzante scene ale filmului, el ii obliga sa se dezbrace si sa-si manance cametele de partid. O interpretare admirabila si bogatia de roluri episodice, larg dezvoltate, ca si multe alte fire secundare ale actiunii confera filmului o forta impresionanta. O trasatura pozitiva in plus o constituie linia coerenta a povestirii, directa si accesibila, lucru greu de intalnit la filmele realizate in Europa centrala. VARIETY, 30 sept. 1991 Rebecca Lieb

Regie: Nicolae Margineanu
Distributie: Remus Margineanu, Valentin Voicila, Maria Ploae, Marius Stanescu, Calin Nemes
9 Responses
  1. Bogdan M. Says:

    Un film remarcabil ! Scenariul, regia, actorii....tot. Din pacate, istoria Romaniei s-a scris exact asa cum arata filmul, cu o serie de nedreptati conduse de niste bande de zdrente abrutizate carora comunismul le aducea ce nu puteau altfel sa viseze vreodata....a fi inchizitorii celor carora le-au pascut vacile la marginea satului, "chiaburilor" pe care ii injurau seara la bodega pentru ca "aveau". Ca acei oameni aveau pentru ca muncisera si nu risipisera.....asta nu conta.
    Acest film trebuie vazut de toata lumea, nu numai de catre cei care au trait in acele timpuri de cosmar. Oricine poate invata ceva de aici. S-au facut mii de filme si s-au ridicat monumente, etc, despre suferintele evreilor in al doilea razboi mondial, dar prea putin despre suferintele milioanelor de oameni ce au suferit si au trait niste tragedii fenomenale timp de zeci de ani sub regimurile comuniste din Europa de Est.


  2. Anonim Says:

    comunisti nenorociti....si bunicul meu a patit la fel....i-au luat pamantul, caii , caruta.


  3. Anonim Says:

    primitivism, mimetism ....d-aia suntem aici ! La o analiza atenta se poate constata foarte usor ca nu meritam aceasta tara !
    Si pana la urma o vom pierde ....suntem foarte aproape.
    Goliciunea noastra s-a vazut dupa decembrie 89 cand am devenit ....liberi. Si din cauza imbecilitatii am inceput sa ne batem intre noi !!!


  4. Anonim Says:

    Comunistii au facut mult mai mult rau decat se vede la prima vedere. In 1996, intr-un sat de munte din Apuseni, unde nu se facuse colectivizarea din cauza pamantului foarte arid si greu de muncit,si unde tocmai din cauza acestor neajunsuri oamenii isi munceau pamanturile intr-o asociatie benevola, s-au gandit comunistii ca n-ar fi rau sa-l colectivizeze si pe acesta. O ruda de-a mea, tanara, impreuna su sotul ei erau considerati *fruntasii satului* pentru ca erau cei mai harnici din sat. Le-au luat pamantul si i-au inscris cu forta in CAP. Dupa 3 ani, in 1969 (subliniez, dupa numai 3 ani), cand am fost iar in acel sat intr-o vacanta, am intrebat-o pe tanara mea ruda, daca nu si-ar dori pamantul inapoi. Raspunsul pt. mine a fost stupefiant: NU ! De ce? pentru ca pana in urma cu 3 ani muncea din greu pamantul, pe cand acum, mergea la colectiva doar sa faca act de prezenta, pentru a-si putea pastra micul lot de langa casa, care era intr-adevar bine ingrijit si unde-si punea tot ce are nevoie (ceapa, cartofi, fasole, varza, morcovi etc)iar la CAP se se facea ca munceste, nimanui nu-i pasa ca porumbul de unde cu cativa ani in urma acoperea un cal cu calaret cu tot, ajunsese sa nu mai fie bun nici macar de furaj (deh ! pamant arid!). Barbatul ei mergea in Cluj ca muncitor necalificat in constructii de unde castiga bani pe care nici macar nu aveau pe ce-i cheltui. Concluzia: Comunistii i-au puturosit pe tarani, iar acestia la randul lor si-au crescut copii in acelasi spirit. Dupa 89, si-au primit pamantul inapoi. Si astazi, in 2010, pamantul este parloaga. Nici unul dintre copii si nepoti nu vor sa-l munceasca.
    Si astea s-au intamplat si se intampla in Ardeal, unde se spune ca oamenii sunt mai gospodari. Acum, transpune-ti dv. aceste lucruri la scara nationala.


  5. Anonim Says:

    SUNT CURIOS DACA TOV. ILIESCU A VAZUT FILMUL ASTA, PAREREA MEA ESTE CA NE MERITAM SOARTA .
    TRAIASCA GARDA CAPITANUL SI ARHANGHELUL DIN CER !!!!


  6. Anonim Says:

    Radule ,futu-ti mortii ma-tii de comunist nenorocit


  7. diraie daniel Says:

    Seamana comunistul ala de Radu cu boshetarul de Zecheru de la Dumbrava


  8. Anonim Says:

    frumos film! dar nu e despre comunism,ci despre caracterul nostru de rahat.asa au fost romanii intodeauna dusi de nas de natiuni mai puternice,tradatori.lingai si gudurai pe langa cei mai puternici,si cand s-au hotarat sa lupte au facut-o in joaca.eroii nostri de varf sant in padurea spanzuratilor,ultima noapte de dragoste,prima noapte de razboi si mai presus de toti in miorita.niste cacanari viteji cu juma de masura sunt prezentati elevilor din scoli !aveti destule exemple istorice de oameni bravi vanduti ,goniti,dispretuiti.nu toti suntem asa,dar in general asta e!FRUMOASA TARA,PACAT CA-I LOCUITA !CU STIMA SI SINCERITATE MA UIT SPRE MINE SI NEAMUL MEU SI MI-E RUSINE.ROMANUL MAMALIGA


  9. Anonim Says:

    Părerea mea e că ar trebui să fim mai blânzi in a arunca cu pietre în aceasta nație admirabilă,greu încercată de-a lungul istoriei de toate silniciile.E drept că au existat si există români răi,ca cei prezentați in filmul acesta de partea comuniștilor,oportuniști fără cultură si manipulabili,dar chestiile astea erau inevitabile.Și in preajma lui Iisus s-a gasit un Iuda care să trădeze. Ca să nu spunem vorbe mari sau neadevărate,poate nu suntem un popor sfânt,deși am apărat cu viața stramoșilor creștinismul(inclusiv in perioada comunistă) dar în orice caz suntem un popor admirabil.Eu IMI SCOT PĂLĂRIA.Eu SUNT CHIAR MÂNDRU CĂ SUNT ROMÂN si mi-e milă de cel ce se simte jenat de asta. Detractorii sa nu uite niciodata ca ROMÂNUL E RANIT DAR N_A MURIT.


Caută filme romanesti

Actiune (15) Aventuri (37) Comedie (69) Crima (9) Documentar (28) Drama (82) Film istoric (26) Muzical (2) Pentru copii (13) Scurt metraj (15)
Cinemaromanesc.blogspot.com este absolut legal şi contine doar linkuri către alte site-uri de pe internet: , youtube.com, dailymotion.com, video.yahoo.com şi altele...
Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactati site-urile care hosteaza aceste fisiere.

Pagina noastră nu gazduieste nici un film, noi doar căutam şi colecţionam filme de pe internet. Scopul nostru este promovarea filmului românesc. Filmul românesc trebuie să ajungă în casele tuturor românilor!

free counters