Dreptatea (1989)

Regizat de Andrei Blaier, acest film a fost produs in anul 1989, cu doar cateva luni inainte de revolutia din decembrie. Realizat intr-o cheie subtila cu trimiteri voalate la sistemul comunist de atunci, filmul nu a rulat decat o saptamana, dupa care a fost cenzurat. 

Situat pe fundalul dramaticelor zile care au precedat si consfintit Marea Unire de la 1918, "Momentul adevarului" (1918) este mai mult povestea unei fascinante, dar triste iubiri decat fresca acelei epoci. Urmarind in paralel o iubire in vremuri de restriste si destinul istoric al Romaniei, filmul infatiseaza, in egala masura cu poezie si realism, entuziasmul, dar si angoasele acelor epoci, atat la nivel colectiv, cat si la cel individual.

Personajul principal al filmului este Iuliu Maniu, omul providential care desavarseste implinirea spirituala a romanilor de pretudindeni. Marele politician taranist si unul dintre cei mai mari lideri de opinie din istoria Romaniei apare in film sub numele alegoric de Ernest Severus, pseudonim care sugereaza sobrietatea excesiva a celui supranumit Sfinxul.

Andrei Blaier povesteste ca turnarea scenei culminante a filmului, cea a adunarii de la Alba Iulia, a intampinat mari oprelisti din partea guvernului de atunci. Pentru ca legile comuniste interziceau manifestarile colective in public, se parea ca o sa fie imposibil pentru regizor sa redea grandilocventa acelui moment crucial din istoria natiunii cand la Alba Iulia s-au strans zeci de mii de oameni. 

Ajutorul a venit de la Andrei, episcopul de Alba care a reusit sa scoata lumea in strada, iar Andrei Blaier a reusit sa redea prin intermediul peliculei o realitate esentiala pentru romani.
1 Response
  1. mariux Says:

    Ai chef de un film bun ? www.filmehdgratis.info aici gasesti cele mai bune filme online la calitate HD [High Definition] subtitrate in limba romana.


Caută filme romanesti

Actiune (15) Aventuri (37) Comedie (69) Crima (9) Documentar (28) Drama (82) Film istoric (26) Muzical (2) Pentru copii (13) Scurt metraj (15)
Cinemaromanesc.blogspot.com este absolut legal şi contine doar linkuri către alte site-uri de pe internet: , youtube.com, dailymotion.com, video.yahoo.com şi altele...
Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactati site-urile care hosteaza aceste fisiere.

Pagina noastră nu gazduieste nici un film, noi doar căutam şi colecţionam filme de pe internet. Scopul nostru este promovarea filmului românesc. Filmul românesc trebuie să ajungă în casele tuturor românilor!

free counters