4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)


Otilia si Gabita impart aceeasi camera dintr-un camin studentesc. Ele sunt colege la universitatea dintr-un mic oras din Romania, in timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia inchiriaza o camera intr-un hotel ieftin. Dupa-masa, ea si Gabita se vor intalni cu un anumit domn Bebe: Gabita este insarcinata, avortul este ilegal si niciuna dintre ele n-a mai trecut prin asa ceva pana acum.

4 luni, 3 saptamani si 2 zile face parte dintr-un proiect mai mare intitulat Amintiri din epoca de aur - o istorie subiectiva a comunismului in Romania spusa prin intermediul legendelor urbane. Telul proiectului este acela de a vorbi despre aceasta perioada fara referiri directe la comunism, ci doar prin diferite povesti concentrate pe optiuni personale intr-un timp al intamplarilor nefericite pe care lumea trebuia sa le traiasca de parca ar fi fost firesti.

Regie: Cristian Mungiu
Distributie: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov
23 Responses
  1. Anonim Says:

    Un film atat de real, emotionant si impresionant! Este extraordinar de bun, cu toata duritatea sa.
    Toate femeile cred ca au cunoscut la un moment dat teama de a fi ramas insarcinate, si si-au facut planuri. Pt unele s-a dovedit a fi alarma falsa, altele au tinut copii, altele au trecut prin ce trece eroina filmului. O paleta intreaga de emotii si intrebari (ce sa fac? oare e bine? ce va fi? gresesc?).
    As vrea sa recomand tuturor, trebuie sa il vedeti. Tineri, batrani, adolescenti - o sa va puna pe ganduri si, bine ar fi, sa invatati ceva din film.


  2. Anonim Says:

    Ma indoiesc ca se vorbea cu `deci`/ `baga-mi-as` in `87. Bun scenariu si interpretare...


  3. Anonim Says:

    Ba ,se vorbea porcos mai ales de medicii genicologi: ce erau la gura lor...............
    Acum sunt mai retinuiti ca li se vaneaza greselile, dar pe atunci stateai la mana lor: daca aveai KENT, daca mai lasa-i un whisky, un cadou, acolo , o atentie mai substantiala , nu de alta, dar nu fumau altceva "romanesc" iar whiskul era preferat palincii.Oamenii de la tara, aduceau de obicei de mancare,luau de la gura familiei si veneau cu oua, cu slanina, branza.....da,da erau valuta forte, pt. ca mancarea era putina si nu pe alese. Iar cine nu avea nici bani, nici merinde se descurca cum putea.Multe mame, si-au facut singure avorturi cu leacuri batranesti sau cu stat in apa inghetata la rau zile intregi sau ridicau greutati mari ca sa se desprinda sarcina. Apoi nici nu mai mergeau pe la medic ,se doftoriceau cu tzuica, contra infectiilor si plecau iar la munca sa nu care cumva sa boleasca sa afle satul de problema ei.Au fost si casatorii de nevoie din cauza unei sarcini nedorite,sau unele fete si-au luat zilele. Groaznice amintiri ! Ticalosia unora era de inteles, ca nu se gasea mai nimic ,s-atunci , cine avea o slujba in sanatate, in comert,in popie, avea si traiul asigurat.Filmul reda bine atmosfera mai ales, acea angoasa a fetei insarcinate si a unei colege de camera, care o ajuta dezinteresat, pt. ca si ea ar putea fi oricand in locul ei.
    La fel de bine sunt cadrele unde se intampla actiunea filmului, zici ca a facut filmul, atunci,candva prin 1985 si personajele anexe, care isi vad importanta functiei prin atitudinea de insolenta ,de umilire a interlocutorului.
    Oameni blazati pt. ca viata nu le ofera prea multe si stateau la mana unor oameni josnici, avari, abjecti
    Filmul poate atinge orice inima ,dar putin inteleg pe de-a intregul perioada, lipsurile ei si a celor din actiunea respectiva.
    Steffana, pensionara


  4. Anonim Says:

    Sau poate ca toate astea-lipsa de scrupule, aroganta, lehamitea- perpetuandu-se hat tarziu in anii 2000, cand intr-adevar aveam ticul verbal cu `deci`, au fost adevarata inspiratie a filmului.


  5. Anonim Says:

    Hmmmmm, am auzit despre acest film ca ar fi unul foarte incitant si realistic, si emotionant si...... dar,hai sa va spun ceva: ptr cineva care a trecut pe viu prin asa ceva mi se pare pueril si fara substanta si fara actiune."Realitatea, a batut filmul" in cazul meu ! Provocarea avortului - realizata undeva la tara, la un sfarsit de saptamana. Apoi,reintoarcerea in oras,urmata de o hemoragie puternica cu pierderea cunostintei, in plina strada. Norocul a fost ca eram insotita si mi-am pierdut cunostinta chiar in fata casei unor cunoscuti.Acestia, au acceptat sa ma tina la ei pana imi revin. Si a durat 3 zile: imi pierdeam cunostinta, imi reveneam, iar lesinam,iar imi reveneam. Am luptat 3 zile si in final mi-am revenit.Offffff, Doamne ! Mai mult de-atat nu pot spune.


  6. Anonim Says:

    E praf.....o porcarie!!!!

    Un kkt cu doua tarfe proaste ,am pierdut timpul degeaba!!!


  7. Anonim Says:

    E un film real despre o realitate pe care din pacate o pot recunoaste ciar si acum dupa 25 si de ani...Nu pot descrie exact ce e sau ce face parte din acea realitate pe care o cunosc din povestiri, literatura si filme. Acea realitate am regasito in urma cu ceva timp cand am aflta ca numarul bugetarilor a crescut enorm in ultimii ani iar bugetul nu mai poate acoperi salariile - realitatea democratiei actuale de levant...
    Surprins de curajul tinerelor studente !


  8. Unknown Says:

    Am auzit de filmul asta cand eram in liceu, insa l-am vazut abea acum. Sunt student in anul 1 la University of Glasgow,UK iar acest film mi-a fost recomandat de un coleg englez care studiaza cinematografia. Este un film care socheaza prin realismul sau. Mi-a placut foarte mult. Astfel de filme ne fac cunoscuti in strainatate unde se si studiaza si se analizeaza cum analizam noi in liceu operele literare. O adevarata opera...


  9. Anonim Says:

    Fără discuţie că este un film de excepţie.Actorii au fost la înălţime.Scenariul şi regia deosebite.Vă doresc sănătate domnule Mungiu şi la mai multe.Sunt bărbat în vârstă şi am trăit timpurile acele. Interzicerea avorturilor în "67 parcă, a fost una din marile greşeli ale epocii;iar brutalitatea cu care se cerceta un caz de această factură era nemărginită.Am cunoscut doctoriţă prinsă şi anchetată să spună cui a făcut intervenţia, la câte femei , etc.Tinerii nu,şi pot închipui la ce cazne te supuneau torţionarii.Pentru aceasta şi încă pentru vre-o câteva legi de acest fel conducătorii comunismului trebuiau să dispară.Aţi înţeles-conducătorii comunismului trebuiau să dispară.Nu sunt un nostalgic al comunismului deşi toată educaţia am primit-o atunci.În toate documentele de partid şi de stat din vremea aceea nu găseşti nici o frază,nici o propoziţie pe care să n-o accepţi ca dreaptă şi corectă pentru români.Excepţie fac doar câteva legi cum este şi cea a interzicerii avorturilor.În rest toate documentele de partid şi de stat uneau în centrul atenţiei omul şi nevoile lui şi în mare CHIAR LE REZOLVAU. Eu nu spun că era bine atunci dar văd că e mult mai rău acum şi asta mă face să cred că nu societatea capitalistă de acum este rea ci conducătorii ei... Şi dacă vor trebui să dispară, şi cred că va trebui toţi cei care ne-au condus după "89 pentru societatea românească în ansamblu va fi cum scrie în apocalipsă-scrâşnirea dinţilor- vai mama noastră.


  10. Anonim Says:

    O porcarie de film in care una isi omoara propriul copil si apoi se duce linistita si bea o apa minerala si fumeaza o tigara. Si a mai primit la Cannes si premiul pentru film educativ!!! Ce o fi educativ in treaba asta??? Ca ne educa sa ne omoram copiii inainte sa se nasca?
    Chiar ca am pierdut timpul degeaba uitandu-ma la el. Sunt filme de mii de ori mai bune dar la care nu se face atata reclama.
    La filmul asta s-a potrivit de minune proverbul: "La pomul laudat sa nu te duci cu sacul!"


  11. Anonim Says:

    pt Anonimul din 8 feb 2011: h-abar nai! n-ai inteles nimik... probabil pt k ei fi barbat nefamilist! ai vreoo idee ce greu te-a crescut maica-ta???? ia intreab-o! si si de alte colege de-ale ei de pe vremea lui ceasca!


  12. Anonim Says:

    Pentru "Anonim din
    8 februarie 2011,de la ora 07:15":

    Daca nu intelegi tu un film, nu inseamna ca altii (sau chiar o intreaga lume in acest caz) nu pot recunoaste o capodopera atunci cand o vad.
    Un sfat: daca taceai, filosof ramaneai!


  13. Anonim Says:

    dupa aceasta,,capodopera" autorul a mai facut vreun film,a mai facut ceva,a-ti mai auzit de el ? nu cred ca va mai face vre-un filmulet,bine i-au facut ca a fost premiat la CANNES FIINDCA STIM CE SE PREMIAZA ACOLO.UN FILM SLAB,DAR CUI SA SPUI?


  14. Whatafy Says:

    Totusi, un film care le aminteste romanilor de ce a fost, de ce aveti parerea ca nu e film fain?


  15. Anonim Says:

    Extraordinar film. Ne aduce aminte de conditia nostra din acele timpuri, cei mici sa se abtina si sa puna mana sa ia BAC-ul pana sa vorbeasca in nestiinta de cauza.


  16. Anonim Says:

    Extraordinar film. Ne aduce aminte de conditia nostra din acele timpuri, cei mici sa se abtina si sa puna mana sa ia BAC-ul pana sa vorbeasca in nestiinta de cauza.


  17. Anonim Says:

    Pe atunci caminele erau fie de baieti, fie de fete, nu erau mixte ca in film...


  18. Anonim Says:

    Da, acum caminele studentesti nu sunt nimic decat niste bordeie.


  19. Anonim Says:

    trebui so fi trait inainte de '89 ca sal intelegi. un film extraordinar si foarte bine realizat.FELICITARI DOMNULE MUNGIU


  20. Anonim Says:

    acest film lam vazut an spania super tare


  21. Luca Says:

    Asa a fost...atunci,si de multe ori ,finalul era unul tragic !
    O realizare de exceptie,felicitari din toata inima !
    Luca


  22. Anonim Says:

    Da, intr-adevar "un film atat de real, emotionant si impresionant!", asa caracterizati mai nou o crima? Ce poate fi educativ in filmul asta? Ce am putea invata din faptul ca o mama isi omoara copilul? Si mai sunteti si mandrii ca ati prins acele vremuri sau ca v-ati ucis si voi la randul vostru copiii?!


  23. Cipri Says:

    Fainut filmul dar ma asteptam la mai mult avand in vedere ca acest film a tot fost laudat


Caută filme romanesti

Actiune (15) Aventuri (37) Comedie (69) Crima (9) Documentar (28) Drama (82) Film istoric (26) Muzical (2) Pentru copii (13) Scurt metraj (15)
Cinemaromanesc.blogspot.com este absolut legal şi contine doar linkuri către alte site-uri de pe internet: , youtube.com, dailymotion.com, video.yahoo.com şi altele...
Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactati site-urile care hosteaza aceste fisiere.

Pagina noastră nu gazduieste nici un film, noi doar căutam şi colecţionam filme de pe internet. Scopul nostru este promovarea filmului românesc. Filmul românesc trebuie să ajungă în casele tuturor românilor!

free counters