Apocalipsa dupa Cioran (1995)


Scenariul: Gabriel Liiceanu
45 Responses
  1. Anonim Says:

    Geniu sau psihopat ? poate geniul psihopat. In tot cazul, nu s-a dezis nicidata de apartenenta la ideologia nazista si la forma de banditism legionar ca membru al legiunii arhanghelului Mihail si garzii de fier.


  2. Anonim Says:

    Confunzi ideologia nazista cu cea legionara. Ai macar habar ce a fost Garda de Fier si ce a urmarit? Intii documenteaza-te si pe urma da cu bita.


  3. Unknown Says:

    @primul anonim
    nu-i asa ca ai si acum carnetul de membru PCR ascuns in sifonier ?


  4. Anonim Says:

    Primul anonim sigur nu stie ce vorbeste. In ceea ce ma priveste nu am fost membru de partid niciodata. De acord cu al doilea anonim. Intai documenteaza-te(primule anonim) si apoi scire. Si inca ceva, noi am invatat mai mereu sa hulim decat sa respectam. Mi-as dori daca te informezi(primule anonim) sa pui pe aceeasi hartie si bunele si relele lui Cioran, si apoi sa decizi. Ce ai fi facut tu daca ai fi trait acele vremuri? Ce poti tu schimba azi in relele din jurul tau? Nu ai fost niciodata inselat in asteptari? Nu ai crezit niciodata in ceva pe care prietenii sau apropiatii sa ti-l confiste sau sa-l deturneze de la ideea initiala? Eu nu te critic(primule anonim) ci doar iti cer sa te informezi. Multumesc.

    Cu respect pentru orice comentariu
    Lucian


  5. Petre M. Says:

    Acest interviu transmite strigatul disperat al unui suflet prins in mrejele Mortii Adamice, disperare rezultata din lipsa lui Dumnezeu. Asta vad eu in Cioran, un suflet ratacit in Intuneric, incapabil de a mai vedea Lumina. Vai noua!


  6. Anonim Says:

    Acest interviu transmite strigatul disperat al unui suflet prins in mrejele Mortii Adamice, disperare rezultata din lipsa lui Dumnezeu. Asta vad eu in Cioran, un suflet ratacit in Intuneric, incapabil de a mai vedea Lumina. Vai noua!
    Petre M.


  7. Dan Says:

    Imediat dupa 1989 au revenit in prim planul cultural romanesc doi prieteni.
    Tutea si Cioran.
    Unul, trecut prin razboi si temnita comunista a ramas, pina la moarte, profund optimist.
    Celalalt, cu toate ca a fost ocrotit de 'incubatorul' cultural francez si a trait practic fara nici un fel de grija in ultimii sai 50 de ani s-a sfirsit asa cum a trait: Disperat si Scirbit.
    Unii spun ca ii deosebea credinta in Dumnezeu. S-ar putea.
    Eu stiu insa ca marea deosebire dintre ei este efectul pe care l-au avut asupra celor din jur.
    In timp ce lui Cioran i se ofereau premii literare, pe care nici macar nu se obosea sa le ridice, Tutea reda speranta celor carora le atingea sufletul.
    Ce-ar fi daca am incepe sa ne mai aducem aminte si de Tutea si sa ne apucam de treaba in loc sa ne jelim in continuare impreuna cu Cioran?


  8. Anonim Says:

    Poate era geniu!
    UN geniu, care a reusit,sa atraga in capcana mortii mai multi tineri sinucigasi!
    Poate era geniu dar si psihopat!


  9. Morosanu' Says:

    Geniu psihopat? Asa vedeti voi oamenii care infatiseaza realitatea asa cum este? Ce sa zicem atunci de EMO? Pustanii astia ce sunt?
    Ati citit Biblia? Sau macar Apocalipsa? Daca "a reusit,sa atraga in capcana mortii mai multi tineri sinucigasi!", credeti ca acei tineri au fost intregi la cap? Va spun eu ca nu. Un om intreg la cap are posibilitatea si datoria de a discerne.
    Regretatul Emil Cioran a fost si ramane un geniu care a aratat o fata vazuta dar neaaceptata a lumii.
    Nazist? Nicidecum. Daca pt unii incuiati la minte a fi iubitor de tara inseamna a fi nazist, atunci, pentru idiotii aia, da, legionar inseamna a fi nazist. Da, in cazul acesta, Tutea, Cioran, au fost nazisti. Pentru cei care cunosc adevaratul sens al Miscarii Legionare, legionar = nationalist, cu respect fata de pamantul strabun, de strabuni.
    Doamne-ajuta


  10. Marius Says:

    Ma bucur nespus de mult sa vad cat de "mult" gandesc oamenii...
    O intrebare pentru cei care au postat pana acum: De ce sunteti anonimi?
    Adevarat suntem capabili doar sa hulim decat sa respectam, dar ce? Nu poti cunoaste toate detaliile, nu te poti exprima despre lucruri de care ti-e frica sa vorbesti sau pe care nici nu le-ai trait vreo data.
    Nimic nu este stabilit de catre noi, noi doar dam curs lucrurilor care ni se "impun" prin diverse mijloace. Cei care nu aveti coloana vertebrala, sau cel putin cultura, abtineti-va sau exprimativa "coerent".
    In speranta ca m-am facut inteles, va rog GANDITI inainte sa "vorbiti".


  11. Marius C Says:

    Cioran este unul din cei mai mari 3 filosofi ai lumii alaturi de Platon si Shopenhauer. La ce NU a "aderat" el? A "aderat" la bordeluri, biblioteci, plimbari nocturne in insomniile sale sau in meditatii, ideologii...a ramas fidel doar scrisului, cititului si plimbarilor.
    Pe cei ce nu-i inteleg scrierile, sperie si e normal sa sperie. Orice idee neinteleasa corect conduce la interpretari intortocheate provocatoare de spaima. A fost Tutea fericit in credinta sa? Un om care vorbeste cu atita patos despre credinta cautind prin ea linistea...este el fericit? Cioran a crezut doar in ce a putut crede si nu a fost mai nefericit decat Tutea, asa ceva nu se poate cantari.
    In ce priveste pe acei tineri sinucigasi... dupa ce Goethe a publicat un roman al sau,s-ar fi inregistrat sute de sinucideri printre tinerii din Germania.
    S-au sinucis tineri cand a murit actorul James Dean, s-au sinucis zeci de brazilieni cand a pierdul Brazilia la mondiale...ar trebui sa nu se mai scrie carti? sa nu se mai joace meciuri?
    Pina una alta avem pe Cioran, adica un om cum numai Germania a avut in ultimii 1000 de ani.
    Voi anonimii care-l criticati sunteti neputinciosi si speriati in fata unui fenomen, a unui om ce se naste odata la cateva sute de ani. Mai bine temeti-va de ceea ce nu intelegeti si de oamenii care va sunt dragi, surprizele vin de acolo si nu de la cei care va dau palme peste fata. Numai bine la toata lumea!


  12. Anonim Says:

    baaa, tu confunzi comunismul cu legiunea Arhanghelului Mihail ???? tu ai auzit istorie ??? esti gata sa-i ierti pe comunisti,nu-i asa??!!!!


  13. Anonim Says:

    tot respectul pt Morosanu spunea asa si este iubirea de glie nu este ura de straini. a-ti iubi glia si stramosii nu este o gresala, dar fiind indoctrinati de stiti voi vccine a dorit comunismul pentru a distruge Crestinismul cadeti in greseli spre bucuria alesilor !


  14. Anonim Says:

    nu va place sa auziti adevarul despre cine a ADUS COMUNISMUL IN LUME? Era sau nu era psihopat acela?? Si cine s-a bucurat sa il introduca in cel mai credincios popor? Ca sa distruga Crestinismul, ba, alesilor !!


  15. victor Says:

    Ma pune pe gânduri declaratia lui despre placerea morbida de a juca fotbal cu craniile din cimitirul satului ...... Care sa fi fost impactul asupra evolutiei filozofului ?


  16. Anonim Says:

    NICI PROSTUL NICI DESTEPTUL N-AU MASURA DOALOGULUI CIVILIZAT.
    ROMANIE....FERICITA
    POATE-N ALTA GALAXIE


  17. valeria Says:

    Ce poate fi mai frumos, si care mai mare recompensa pentru "tata" Cioran decat sa-si vada confirmate teoriile morbide, dialoguri anoste si sterpe pline de rautate si inutilitate a unor suflete golite de substanta si-a unor minti care desi au devorat stiinta si cultura nu sunt capabile sa detecteze si sa sustina esenta frumosului sau macar a decentului.Cata dreptate a avut si ce usor ne definim ca fii ai lui de cum deschidem gura...
    Ce pot sa spun decat:"fericiti sa fim in miicimea noastra" Si slavit sa fie acest "Sf. Gabriel" al literaturii intregii existente umane.


  18. Emil Says:

    "Cand ai inteles ca nimic nu este,ca lucrurile nu-si merita nici macar statutul de aparente,nu mai ai nevoie sa fii mantuit,esti gata mantuit...si nefericit pe veci !..."(Cioran)


  19. Emil Says:

    "De si-ar aseza Dumnezeu fruntea pe umarul meu,ce bine ne-ar sta noua asa,singuri...si nemangaiati !..."(Cioran)


  20. Emil Says:

    "Nimeni n-a iubit mai mult ca mine aceasta lume si,cu toate acestea,daca mi-ar fi fost oferita pe tava,chiar copil,as fi exclamat:prea tarziu...prea tarziu !..."(Cioran)


  21. Emil Says:

    "Intr-o lume fara melancolie,privighetorile ar incepe a scuipa iar crinii ar deschide un bordel !..."(Cioran)


  22. Emil Says:

    "Sunt oameni carora le este dat sa guste numai otrava din lucruri,pentru care orice surpriza este dureroasa si orice experienta un nou prilej de tortura !..."(Cioran)


  23. Emil Says:

    "Speram sa fiu martor in timpul acestei vieti la disparitia speciei umane,dar zeii mi-au fost potrivnici !..."(Cioran)


  24. Emil Says:

    ...Nu mai este nimic de adaugat...Nimic.


  25. Anonim Says:

    A fost un om bolnav pe care nu-l poate aprecia decat tot un om bolnav !
    Nu ma identific pentru ca nu consider necesar!


  26. Dan S. Says:

    Un om care a fost capabil sa infrunte prin opera sa atat societatea cat si posteritatea, merita sa fie apreciat chiar si doar pentru curajul si sinceritatea dovedite.


  27. marian Says:

    e un dar divin a pute vedea itradevar cind toti sint orbi


  28. Anonim Says:

    Nu putem sa-i comparam pe cei doi. Cioran a fost un ateu, care daca n-ar fi scris, ar fi sfarsit tragic.
    Tutea a fost un geniu in adevaratul sens, un exemplu pe care cei superficiali nu-l pot intelege.


  29. Anonim Says:

    Ii normal sa nu-l intelegem pe cioran doar traia in franta...


  30. Jean Says:

    Domnilor, daca am voie sa va numesc asa, nu incurcati patriotismul Legiunii cu perioada in care traim astazi unde;- de la conducerea tarii pana la cel mai tanar cetatean, fiecare, 99 %, este pus pe capatuiala, este o moda noua, patriotismul este o RUSINE si va credeti urmasii lui Mircea, Stefan, Vlad. Despre Cioran, Tutea, Eminescu si ceilalti trebuie sa stati cu totii in genunchi cand dati din Voi comentare care nu reprezinta decat analfabetism, incultura si .... "Unde esti tu Tepes Doamne ca ..."


  31. Madalina Says:

    superb film :) intr-adevar a scrie inseamna eliberare


  32. Anonim Says:

    ne trebuie nu numai eliberare spirituala ci si fizica sa devenim stapani pe propria noastra tara sa nu ne mai lasam umiliti de "borfasi de curve si turnatori la securitate" cititi "Cotidianul" ca sa nu le spunem pe numele lor adevarat. Trezeste-te Gheorghe, trezeste-te Ioane.. !


  33. Shamanu Says:

    Am citit comentariile dupa ce am vizionat acest mic documentar...pot sa zic ca mi-e rusine de multe ori ca sunt roman...si asta m-a facut sa urasc oamenii...pacat...pacat ca nu putem respecta oamenii care au facut cele mai geniale lucruri...sunt sigur ca 80 la suta din romani nici macar nu au auzit de Emil Cioran sau de Petre Tutea bunul lui prieten...Offf...Apropo de cel ce zicea k e psihopat draga prietene esti un cretin ...un om inebuneste din cauza inteligentei si a multitudinii de intrebari puse in sinea lui...Si a fi nebun din punctul meu de vedere nu e nimica grav...a fi tampit, incult si nesimtit este o boala mai mare...dar avantajul este ca atuci cand esti prost esti fericit :D UN an nou va doresc...


  34. mariuca Says:

    An Nou 2011 ! La multi ani !
    Ascultandu-l pe Cioran,incetez a mai gandi, imi spun doar ca trebuie sa invat un nou alfabet.
    Am citit comentariile si m-am bucurat,pentru ca am recunoscut in spatele acestora multi oameni valorosi, informati, inspirati cu fluenta in exprimare ! tara noastra nu-i pierduta, Doamne ajuta !


  35. nicu Says:

    referitor la cioran,tutea ,etc sa nu spunem cuvinte mari.nu cred ca suntem critici literari pentru ei.mai intai sa le citim si sa le intelegem operele.


  36. florin Says:

    nici geniu,nici psihopat,un derbedeu,un lenes care nu a facut mai nimic in viatza lui.a scris cateceva,nu mare opera,a vagabondat pana la o varsta inainta prin paris,a incercat sa para cineva.nae ionescu,eliade......da
    altceva.cu totul si cu totul altceva.parerea mea.


  37. viviana Says:

    Emil Cioran este cel mai mare filosof al timpurilor noastre! acest lucru ar trebui sa ne determine de a ne abtine de la comentarii negative,indiferent daca suntem de acord cu ideile sale sau nu!!fiecare are propria conceptie(?)despre existenta terestra,dar incompatibilitatea ideologica nu trebuie sa fie un motiv de "critica" deplasata a operei sau a vietii private a unui mare ganditor!!Nu este obligatoriu sa-i admirati conceptiile filosofice,dar este obligatoriu sa le respecati deoarece ele sunt produsul unui intens proces meditativ!Iar actul de creatie are intotdeauna ceva divin in esenta lui!


  38. C M Sandu Says:

    Florine , regret ca trebuie sa o spun si pe asta: nu prea ai inteles mare lucru din documentarul acesta, evident ca nu ai citit mai mult de 20 de carti, toata viata, intre care nici una semnata Cioran;un alt comentator spunea ca "ar fi bine sa citim operele " celor pe care vrem sa-i comentam. Corect pana in punctul in care foloseste pluralul: daca d-ta cerzi ca e bine sa citesti, f. bine, citeste, mobileaza-ti mintea. Indemnul acesta ar fi fost util, pentru ceilalti, acum 30, 40, 50 de ani. Poate ar fi fost eficient; acum sintem in fata unei situatii de "eclate", adica ceva cu care te nasti, nu poate fi dobandit, nu se invata. Cu alte cuvinte cine se apuca de comentat ceva mai adinc, cu siguranta a si citit sau se prabuseste in ridicol din pricina ignorantei fudule.
    Superficialitatea a adus poporul roman acolo unde se afla astazi si alta cale de re-emancipare nu exista decat o catastrofa care sa impinga lucrurile in punctul de unde sa nu mai existe alta iesire decat inteligenta cultivata, scolita.
    Cu franturi de istorie oficiala, cu gustul "initiatului" Pavel Corut, si cu un insrumentar de procesare a informatiilor atat de modest cum am putut intrezari in comentariile la acest documentar - interesant, in opinia mea - chiar ca numai cianura ar mai fi de viitor...


  39. Anonim Says:

    Fratior! Ce-ati zice daca ati afla acum ca cuneva, nu contează cine, ar juca fotbal cu craniul lui Emil Cioran? Nu contează nici dacă stie sau nu stie cine a fost Emil Cioran, fiindca nici pe el nu-l interesa cine au fost cei carora le arunca craniile in aer simtind o placere deosebita in sportul acesta asa-zis naiv. Mai oameni buni, credeti ca omenirea chiar asta merita? Sa negi absolut tot ce a fost inaintea ta, secole,milenii de respect fata de stramosi, asta credeti ca este o atitudine filosofica? O fapta geniala? In cazul acesta, chiar ca nu scrisul, ci cianura este eliberarea noastra!
    Diocletiana


  40. ovidiu Says:

    In Romania subcultura e ridicata la rang de virtute ; cum altfel sa se manifeste prostii? "Cultura este o diminuare a irationalului din viata"...sublima definitie data de Cioran, asta nu ati retinut-o,voi cei care-l criticati ? Ati retinut doar ce ati putut intelege "fotbal cu cranii", probabil la atat se reduce cultura voastra de spritz,creaturi abstracte! Cum sa inlaturi irationalul cu fiinte irationale ? Ce peisaj arid este in mintea unora !


  41. ovidiu Says:

    "Romanii nu vor fi salvati decat atunci cand vor incepe lupta impotriva lor"! Emil Cioran


  42. Anonim Says:

    Respect Cioran.


  43. marin florian Says:

    un om spune despre alt om ca este nebun atunci cind nu are "putere " sa-l inteleaga
    in fiecare dintre noi se gaseste un Cioran adormit sau partial trezit dar , nu vom fi niciodata genii.
    sa lasam ca posteritatea sa-l judece , lucru pe care el insusi si-la dorit,Dumnezeu sa-l Ierte.


  44. Anonim Says:

    Comentariu este de"PRISOS".am ajuns in acest moment sa furam unul de la altul,sa uitam ca avem toti FRATII aceeasi MAMA.UITAM ca am mincat cu aceeasi lingura.UITAM ca am dormit in acelas pat noi FRATII."NU BINE S-A RACIT MAMA"ca fratii(surorile)sa-ti spuna"PLEACA EU AM ACTE AICI".IN TRADUCERE LIBERA "NE FURAM SINGURI CACIULA".De la politicieni ce asteptam?.Nr tel.00393888728889


  45. Anonim Says:

    cioran a fost un dement, tutea un obsedat. Eminescu ce a fost? Bacovia? SI TOTI? Monstrii e adevarat! Dar monstrii sacrii! RESPECT


Caută filme romanesti

Actiune (15) Aventuri (37) Comedie (69) Crima (9) Documentar (28) Drama (82) Film istoric (26) Muzical (2) Pentru copii (13) Scurt metraj (15)
Cinemaromanesc.blogspot.com este absolut legal şi contine doar linkuri către alte site-uri de pe internet: , youtube.com, dailymotion.com, video.yahoo.com şi altele...
Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactati site-urile care hosteaza aceste fisiere.

Pagina noastră nu gazduieste nici un film, noi doar căutam şi colecţionam filme de pe internet. Scopul nostru este promovarea filmului românesc. Filmul românesc trebuie să ajungă în casele tuturor românilor!

free counters