S-au ales cele mai bune zece filme româneşti din toate timpurile
La initiativa Asociatiei Criticilor de Film din Romania, din 1000 de filme produse in tara noastra atat inainte de 1989, cat si dupa Revolutie au fost alese cele mai bune filme româneşti din toate timpurile. Patruzeci de critici au participat la aceasta initiativa.

"Reconstituirea", film regizat de Lucian Pintilie (1970), a fost desemnat caştigatorul întreceriil. Pelicula este povestea reconstituirii unui banal incident, o bataie intre doi tineri beti (foto), care insa se termina cu o crima, cu actorii Vladimir Gaitan si George Mihaita in rolurile principale. Tinerii sunt pe punctul de a ajunge la inchisoare, dar pentru ca nu aveau antecedente cu politia, ajung sa fie iertati, cu conditia de a filma reconstituirea scenei.

Plasat pe locul doi, "Padurea Spanzuratilor" este o ecranizare a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu, primul de tip psihologic din literatura romana, al carui personaj principal ajunge sa fie spanzurat dupa ce se inroleaza in armata austro-ungara, apoi trece prin cateva incercari foarte grele si dezerteaza. Interpretul rolului principal a fost Victor Rebengiuc, consacrat odata cu acest rol in lumea cinematografiei.

"Moartea Domnului Lazarescu" - locul trei in top, descrie povestea unui batran interpretat de Ioan Fiscuteanu, care nu se simtea bine si e ajutat de vecini. Asistenta de pe Ambulanta il plimba din spital in spital, pana cand, in urma unui accident si a indiferentei si dispretului medicilor, batranul moare.

Locul patru este ocupat de unul dintre cele mai premiate filme romanesti. "4 luni, 3 saptamani, 2 zile", cu Anamaria Marinca in rolul principal si regizat de Cristian Mungiu. Creatia lui Mungiu a castigat mai multe premii internationale, intre care Palme D`or la Cannes si Marele Premiu Fipresci"- cel mai bun film al anului 2007.

Urmează, în ordine, "Secvente" (regia Alexandru Tatos, 1982), "Nunta de piatra" (Mircea Veroiu, Dan Pita, 1973), "La moara cu noroc" (Victor Iliu, 1956), "A fost sau n-a fost?" (Corneliu Porumboiu, 2006), "Proba de microfon" (Mircea Daneliuc, 1979) şi "Croaziera" (Mircea Daneliuc, 1981).

Cele zece filme alese vor fi prezentate la cinema Studio din Bucureşti in intervalul 31 octombrie - 2 noiembrie, cu un spectacol de gala in seara de joi, 30 octombrie, cand va rula "Reconstituirea", a precizat Cristina Corciovescu, presedintele Asociatiei Criticilor de Film din Romania. (PROMPT MEDIA)

www.libertatea.ro
20 Responses
  1. SimiCostel Says:

    Ba, se vede de ce ramanem in groapa cu noroi a cinematografiei mondiale.
    Pai votul publicului nu conteaza?
    Daca ma iau dupa criticii astia ar trebui sa-mi pun streangul de gat.
    Nu conteaza: "Actorul si salbaticii", "Columna", "Operatiunea Monstrul", "Pintea Viteazul", "Glissando", "Explozia"..., alte filme istorice: "Prin cenusa imperiului" (UE eventual)? Adica tocmai curajul si umorul poporului roman nu conteaza! Conteaza doar griul, sordidul, chiuretajul creierului spectatorului, senzationalul, psihologicul de doi bani care te turteste fara speranta!
    La asa alegere, asa viitor al cinematografului romanesc.
    Succesuri!


  2. Anonim Says:

    Ma bucur impreuna cu familia mea ca putem viziona filme romanesti,noi locuind in Viena de 22 de ani,urmarind din aceste filme romanesti, ne aducem aminte de multe evenimente pe care le-am avut atunci cand traiam in Romania.Ideea a fost foarte buna si,vizionam filmele cu multa placere. Salutam toti romanii,si pe cei din diaspora si pe cei care au facut posibil vizonarea filmelor romanesti.
    Va dorim vizionare placuta la toti, Odette-Laurie B.(Austria,Viena)


  3. Ma bucur impreuna cu familia mea ca putem viziona filme romanesti,noi locuind in Viena de 22 de ani,urmarind din aceste filme romanesti, ne aducem aminte de multe evenimente pe care le-am avut atunci cand traiam in Romania.Ideea a fost foarte buna si,vizionam filmele cu multa placere. Salutam toti romanii,si pe cei din diaspora si pe cei care au facut posibil vizonarea filmelor romanesti.
    Va dorim vizionare placuta la toti, Odette-Laurie B.(Austria,Viena)


  4. Anonim Says:

    Dar TOAMNA BOBOCILOR si IARNA BOBOCILOR cu Marin Moraru si Draga Olteanu nu au fost mari succese?


  5. camelia Says:

    "Pescuit sportiv" nu se poate vedea aici?


  6. Anonim Says:

    Cum faceti voi clasament daca nu introduceti TOATE filmele romanesti ? Unde este " Bariera " al lui Mircea Muresan,cu mari actori ca Dinica, Besoiu, Caragiu, Cotescu, Gina Patrichi, Dan Nutu, si cu surprinzatoarea Mihaela Mihai ?


  7. Anonim Says:

    clasamentele au fost intotdeauna subiective. priviti-le si... atat. daca (,)conteaza, fa-ti propriul clasament. oricum, multumesc tuturor celor care au muncit pentru ca noi, ceilalti, sa avem bucuria de a vedea sau revedea atatea filme romanesti. jos palaria!


  8. Anonim Says:

    Nu vad nimic deosebit in aceste filme. Actori nu mai buni ca altii din alte tari, subiecte stupide,timp pierdut sa stai sa te uiti la tot felul de vechituri.Nu sunt recomandabile. Claire


  9. Anonim Says:

    Filme ca "Osanda" si "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte',de asemenea "Actorul si salbaticii" unde sunt clasate?Ce conteaza mai mult.Am auzit azi la radio ca cel mai vizionat film romanesc din toate timputile este "Nea' Marin miliardar".Nu stiu care sunt criteriile de selectare dar cu siguranta daca ati face "o intrebare" publicului,nu aceasta ar fi ordinea.


  10. Anonim Says:

    Sa nu uitam si de filmul " Operatiunea Monstrul" cu Toma Caragiu si Marin Moraru...


  11. Anonim Says:

    mai adaugati si alte filme daca se poate! cu cit mai multe cu atit mai bine! osinda sau prin cenusa imperiuluilipsesc de exemplu.


  12. Daniela Says:

    Dupa parerea mea, 432 si Moartea domnului Lazarescu au fost 'facute' filme mari doar pentru ca prezentau niste realitati romanesti putin cunoscute publicului cinefil international.
    Peste ani, nici un roman nu isi va aminti de asemenea pelicule...din punctul meu de vedere foarte slabe...dar isi va aminti de filmele mentionate chiar de cei care au scris mai devreme: Operatiunea Monstrul, Atunci i-am condamnat pe toti la moarte, filmele istorice...
    Daca intrebati romanii, o sa vedeti ca nu intra nici macar in top 20-30 minunatiile astea doua.


  13. Anonim Says:

    Daca ma intrebati pe mine eu as desemna castigator filmul "Columna". Uitati-va de 10 ori la el si o sa vedeti ca nu va plictisiti. Nu inteleg ce cauta in top "4-3-2", un film absolut banal ca mesaj care se incheie in coada de peste. Numai pentru ca a luat nu-stiu-ce premiu ?
    Eu as baga in top si "Pas in doi". Ca sa nu mai zic de "Nemuritorii", "Pintea" sau "Stefan cel Mare"....
    Intr-adevar, din votul publicului ar fi iesit un super-top, dar cu tampitii astia n-ai nicio sansa....


  14. Anonim Says:

    Daca acesta este un clasament, este clar. De-aia am ajuns asa. Americani mult timp au avut si au model filmul Mihai Viteazu, la Academia de film, iar noi dam cu el la "groapa nemerniciei:. Pacat!
    Spunea cinev: "Ceea ce se facea inainte, erau supraproductii. Acum, filme de 2 bani. Dar culmea,sunt in top. Iar comediile de altadata unde sunt?


  15. ana Says:

    Este mai putin important clasamentul propus, laudabil este faptul ca ni s-au pus la dispozitie aceste filme, fiecare dintre noi fiind liber sa aleaga si sa-si intocmeasca propriul clasament. Vechituri sau nevechituri, mediocre sau nemaipomenite, istorice sau ''de mahala''- toate reprezinta o particica a ceea ce inseamna viata noastra, traita in aceste locuri. N-are niciun rost sa facem pe exigentii si pe profesionistii atunci cand nu este cazul...Sa ne bucuram cat mai mult de aceasta selectie si sa-i revedem cu drag pe marii nostri actori, multi dintre ei plecati, deja,intr-o lume mai buna.


  16. Anonim Says:

    Bravo! Mi-ar fi placut sa apara pe undeva si Patul Conjugal...
    Pacat ca lumea confunda filmele cu succes la public cu cele bune...
    Si manelele sunt "votate" dar nu inseamna ca vor prinde vreodata un top facut de muzicieni.
    Nici scenariul, nici distributia, nici nu stiu ce scena mai deosebita nu pot propulsa un film in topuri...
    Oricum nu trebuie sa-si puna cineva streangul de gat. Nimeni nu sterge celelalte filme. Se pot viziona, cu aceeasi placere si in continuare.


  17. Anonim Says:

    "Cuibul de vespi" un film care cred ca ar fi meritat un loc in top...sau "Tusea si junghiul"...


  18. Unknown Says:

    Am o colectie mare de filme romanesti si as dorii sa le pun pe internet pentru vizionare. Ce-mi recomandati ?


  19. Svejk Says:

    Unde pot sa gasesc filme romanesti pentru 'download'? As dori mult, pentru ca sa pot sa le pun pe TV...


  20. Svejk Says:
    Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Caută filme romanesti

Actiune (15) Aventuri (37) Comedie (69) Crima (9) Documentar (28) Drama (82) Film istoric (26) Muzical (2) Pentru copii (13) Scurt metraj (15)
Cinemaromanesc.blogspot.com este absolut legal şi contine doar linkuri către alte site-uri de pe internet: , youtube.com, dailymotion.com, video.yahoo.com şi altele...
Noi nu găzduim sau uplodam nici un fişier video, media şi nu suntem responsabili pentru acurateţe, copyright, legalitate, decenţă sau alt aspect ce ar putea conţine pagina noastră. Daca aveti orice problemă legală va rugăm contactati site-urile care hosteaza aceste fisiere.

Pagina noastră nu gazduieste nici un film, noi doar căutam şi colecţionam filme de pe internet. Scopul nostru este promovarea filmului românesc. Filmul românesc trebuie să ajungă în casele tuturor românilor!

free counters